Pihlajaveden ala-aste   Keuruu                       1.10.2006

Pääsivulle

Koulun 100-vuotisjuhlapäivä sunnuntai 1.10.2006

Päivän ohjelma

Tervehdyssanat 1.10.2006

Johtokunnan puheenjohtaja Markku Koivuranta

Tulostettava versio (doc)

Arvoisat kutsuvieraat, hyvä juhlayleisö!

Päivälleen 100 vuotta sitten aloitti toimintansa Aseman koulupiirin yläkansakoulu Kalliomäessä.

Aseman koulu oli silloisen Pihlajaveden neljäs koulu. Aiemmin oli koulutyö aloitettu Kirkonkylällä 1890 -luvulla ja Lapissa ja Sällissä 1901.

Ensimmäisenä toimintavuonna oli Aseman koulussa 28 oppilasta. Oppilasmäärä kasvoi seuraavina vuosina nopeasti ja niin Aseman koulu otti oman paikkansa Pihlajaveden koulujen joukossa ”suurimpana ja kauneimpana” ja nyt sitten vielä ainoanakin.

Koulu siis aloitti 28 oppilaan kouluna. Suurimmillaan oppilasmäärä oli niin sanottujen suurten ikäluokkien aloitettua koulunsa vuonna 1958 jolloin oppilaita oli yli 90. Enimmillään 94. Vuonna 1984 kirjattiin aikakirjoihin historian alhaisin oppilasmäärä 18. Tänä päivänä tuo 18 oppilaan määrä olisi jo pelottavan alhainen. Onneksi tuolta reilun kahdenkymmenen vuoden takaiselta tasolta on oppilasmäärä noussut ja koko 2000 luvun on Pihlajaveden koulun oppilasmäärä ollut selkeässä kasvussa, ja olemme saanet seurata sivusta Keuruulla parasta aikaakin käytävää kyläkoulujen pudotuspeliä.

Koulussa on sen historian aikana toiminut useita opettajia. Näistä haluan mainita kaksi itsenikin opettanutta pitkäaikaista opettajaa. Urho Korkeala -legenda jo opettaja-aikanaan toimi Aseman koulun opettajana 38 vuoden ajan.

Melkein yhtä pitkään työrupeamaan yltää myös vuonna 1958 tällä koululla opetustyön aloittanut silloinen neiti Leila Syrjälä.

Leila ehti opettaa ennen eläkkeelle siirtymistään 36 vuoden ajan ja on vielä eläkkeellä ollessaankin, varsinkin nyt viimeisen vuoden aikana ollut tiiviissä yhteistyössä koulun kanssa.

Leilan kokoama ja kirjoittama koulun historiakirja julkistetaan tässä tilaisuudessa myöhemmin.

Kiitos Leila kaikesta Pihlajaveden koulun hyväksi tekemästäsi työstä.

Pihlajaveden kylällä vallitsee tällä hetkellä hienoinen myönteinen vire, jonka on aikaansaanut kesällä avattu kyläkauppa. On aika harvinaista, että kylältä kerran loppunut palvelu käynnistyy uudestaan. Pihlajavedellä tämäkin näyttää olevan mahdollista.

Pihlajavedelle rakennetaan nyt myös uutta omakotitaloa. Täytyy toivoa, että Kirsin ja Vesan esimerkki rohkaisisi myös muita nuoria perheitä valitsemaan Pihlajaveden asuinpaikakseen ja sitä kautta turvautuisi myös koulun tulevaisuus.

Pihlajavedellä on vahva usko koulun tulevaisuuteen. Tästä yhtenä esimerkkinä on ala-asteen johtokunnan viime kokouksessaan perustama ”Juhlavuoden rahasto”. Rahaston perustamispäivä on 1.10.2006 ja rahaston alkupääoma muodostuu koulun tänä juhlavuonna saamista lahjoituksista. Rahaston säännöt on laadittu siten, että johtokunnan päätöksellä voidaan rahaston varoja käyttää niin oppilaiden palkitsemiseen kuin jonkin koululle tärkeän tapahtuman järjestämiseen tai tällaiseen tapahtumaan osallistumisen.

Näillä sanoilla toivotan teidät kaikki, ketään erikseen mainitsematta, tervetulleeksi tähän koulumme 100 -vuotisjuhlaan.

TERVETULOA

Kalevi Kivistön juhlapuhe Pekka Isomäen metsämuistelo Leila Lepikon historiikki
Markku Koivurannan tervehdyssanat Tommi Matomäen puhe sankarihaudoilla  

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut