Pääsivulle

Metsäteeman alkuun

       Metsäpäivän alkuun 
           Metsäpäivän kirjoitelmien alkuun

Lavikon ala-aste
 

KOIRA NIMELTÄ RYSKY

 Hei!!! Minun nimi on Rysky, olen norjan harmaa hirvikoira.

Tänään oli metsä päivä. Minut esiteltiin lapsille. Oli monta ryhmää ja aina samat kujeet. Sitten päätin vähän näyttää niille, aloin haukkua. Paikalle saapui mies, jolla oli suomen pystykorva , joka alkoi räksyttää ja haukkua. Ja minä haukuin takasin. Se siitä sitten. Sit tuli semmoinen terrieri ,joka louskutti leukoja ja  sitä ihailtiin hirveesti. Mä hermostuin ja aloin jaloilla heitteleen maata kaikkien päälle. Sitten yritin häippästä, mut isäntä ei päästänyt  irti . Siinä istuttiin ja kateltiin niitten kakaroitten puuhia ja sitten pääsin kotiin syömään ruokaa.HAU !!!
”Aleksi ”

 

Roope

Näyttelyssä oli koira nimeltään Roope ja se naksutti hampaitaan yhteen.  Roope oli leikkisä koira ja se juoksi  kovaa .
” Eetu ”

 

 Metsäkone Pelle                          

Hei! Minä olen Pelle. Olen puunkaato-kone, ja minulla kaadetaan ja siistitään monenlaista puuta. Isäntäni Jorma ja minä lähdemme aina aikaisin aamulla päivän töihin. Olen käynyt monenlaisissa metsissä. Puut, joita nostelen ja karsin ,ovat todella painavia. Onneksi minä olen hyvin vahva, joten jaksan nostaa painavatkin puut. Isäntäni katsoo aina tietokoneestaan, että mihin meidän täytyy seuraavaksi mennä. Olen suuri kone. On vaarallista mennä lähelle työosaani, jolla karsin ja nostelen puita. Se heiluu ja heiluu ylös alas, ylös alas. Välillä työni on aika tylsää. Minä pidän Jormasta ja Jorma pitää minusta. Olemme työtoverukset. Minä olen pinkin värinen työkone. Olen poika. Jorma olisi halunnut ,että minut maalataan siniseksi, mutta Jorman vaimo halusi ,että minut maalataan pinkiksi. Niin minusta sitten tuli pinkki. Eräänä päivänä, kun olin töissä, niin yhtäkkiä kimppuuni säntäsi suuri lauma kakaroita, jotka kyselivät Jormalta outoja asioita esim. voiko minussa nukkua! Voitte uskoa, että minulla oli hauskaa. Lopuksi näytettiin Jorman kanssa, miten minulla tehdään töitä. Minä työskentelen usein parhaan ystäväni Julken kanssa. Julke on turkoosin värinen. Päivän päätteeksi minut viedään konehalliin odottamaan seuraavaa työpäivää.

Heidi Ahonen, Lavikko

 

 Koirat

Hirvikoira  ruopi  hiekkaa  minun päälleni  ja  siellä oli myös terrieri  ja karhukoira. Lintukoira etsi metsästä kuolleen linnun  ja  terrieri ajaa supit ja ketut luolasta ulos. Sillä on pitkä kuono sen takia, ettei ketut ja supit pääse puremaan silmiin .

kirjoittanut. teemu ahonen

 

MOTO JA URAKKATYÖ

 Hei , minä olen moto! Isäntäni starttaa minut aina aamulla ja sitten metsään. Siellä saan tehdä lempihommaani, kaataa puita ja sitten iltasella nukkumaan. Seuraavana päivänä tapahtui jotain, jota en osannut odottaa .Minua ei enää startattu , tuli joku aivan toinen mies, ja hän lähti minulla paikkaan ,jossa oli ihan hirveästi rakennuksia.

Saavuimme vanhalle mökille ,siellä oli ihan hirveästi kavereitani ja muita motoja . Luulin ensin , että täällä saan leikkiä kavereitteni kanssa. Mutta en saanutkaan , sain vain tehdä töitä yllin kyllin. Mielestäni se oli kivaa ,joka päivä töitä, aivan ihanaa. Ja aina töiden  jälkeen pääsin leikkimään kavereiden kanssa. Yhtenä päivänä, kun lähdin metsään ,metsä olikin ihan hirveän iso . Tein töitä pitkän aikaa. Tunteja meni ,kunnes oli kunnon hiki ja sitten nukkumaan. Mutta en saanut millään unta, valvoin koko yön. Aamulla olinkin ihan väsynyt , enkä jaksanut tehdä töitä paljoakaan. Siksi olinkin kotona, kun muut tekivät töitä .Minua harmitti koko päivän , kunnes muut tulivat kotiin. Siitä opin, etten valvo enää yhtään yötä.

Seuraavana päivänä taas metsään, ja siellä tehtiin töitä niin, että jokainen metsä oli raivattu. Ja sitten isäntäni saunoi, saunoi ja saunoi. Minäkin pääsin pesulle ja isäntä kehui minua hyvästä työstä.

" Joni "

                                                                               

Norjalainen Rysky

Hei, minun nimeni on Rysky. Olen Norjan harmaa hirvikoira ja olen juuri hirvi metsällä. Hau, hau, minä näin hirven. Minun tehtävä on haukkua, kun näen hirven. Minun täytyy seurata hirveä tai saada se kääntymään. Niin ja eilen minä olin koiranäyttelyssä. Siellä oli jotain pikku snadeja, semmosia kakaroita. Siis ne lapset. Ja olihan siellä joku polvenkorkuinen Terrieri . Se oli niin toivoton tapaus .

Sit siel oli joku tosi laiha koira , se tais olla joku lintukoira se oli ihan sikalaiha. Sen omistajat ei anna varmaan mitään syötävää sille.  Mun mielestä mä olin se tähti ,  ne muut on ihan nollia minuun verrattuna. Sitten siel oli jotain metsäkoneita , siel oli ihan sika kylmä . Mä en palellu yhtään , en tietenkään palellu . Mä kyl luulen ,  että ne muut koirat paleli ihan hirveesti. Sellainen oli mun päivä...

Kirjoittanut: Kheeba Touray

 

Metsäkone  moto

Eräänä aamuna minun ajajani tuli hakemaan minut. Menin töihin tavalliseen  tapaan , aikaisin aamulla  kuuden  aikaan.  Menimme  metsään  töihin. Olin ollut  töissä  jo monta tuntia , kunnes lauma  ihmispentuja  tuli sinne  riehumaan.
Auh.. ne.. kiipesivät minun  päälleni  ja  kaikki  kyselivät  tyhmiä...Voiko sinussa  nukkua ?

”Sara”

 

Tappelevat  koirat

Vettä satoi ,   tämmöinen  sää   oli.  Kanakoira  oli  lihava , kun  se saa  pentuja .

” Sanna ”

 

 

MIKÄ ON MOTO

 Noh , sehän on monitoimikone. Mitä sen työhön kuuluu ?
Minäpä kerron teille . Sen työhön kuuluu karsia puu ja katkoa . Koko moto on täynnä sisältä nippeleitä ja nappeleita .
Jostakin  napista kone mittaa  puun sopivaksi , sitten kone katkaisee puun ja ottaa  toisen puun  ja tekee samoin. Moto kaataa monta hehtaaria päivässä ja vuodessa. Mitäs sitten tehdään, kun moto on kaatanut puut ? No kerronpa sen teille nyt. Tulee ajokone , joka ottaa puut maasta kouralla ja  laittaa kärryyn ja ajaa ne tien poskeen tukkiautoa varten. No mitäs latvoille tehdään ja kannoille

Latvat kerätään ajokoneella kasalle tien poskeen ja kannot nypitään kaivurissa kauhan tilalle vaihdettuun kantotalikkoon, joka halkoo kannot valmiiksi. Kannot halkaistaan siksi, että ne kuivuisiat paremmin. Niihin jää kuitenkin vähän vielä vettä ,vaikka  ne on halkaistu.  Kun kannot on nypätty , niin maahan jää hyvä paikka yhdelle taimelle aina . Sen jälkeen tulee ajokone ja ajaa ne tien poskeen kasalle. Nyt kun kannot on nypätty ja ajettu pois niin istuttaja tulee ja istuttaa taimet kantojen tilalle. Kun kannot ja risut on kuivunut vuoden, tulee hakkuri ja hakettaa ne hakkeeksi, joka viedään energiapuuksi tehtaille tai muualle....

kirjoittaja :Lauri Penttinen

 

Irlanninsetteri Wilma

Olen Irlanninsetteri Wilma. Olen tummanruskea metsästyskoira. Kun isäntäni tai emäntäni käskee minua etsimään saaliin, lähden liikkeelle salamannopeasti. Nyt kerron päivästäni metsässä.
On aamu. Isäntäni hakee kaulapantani ja hihnan. Siitä tiedän, että on metsästyksen aika. Nyt ovi avautuu. Auto odottaa edessä. Isäntäni Pekka avaa auton oven. Hyppään takapenkille. Pekka käynnistää auton. Ajamme hiljalleen metsätietä pitkin. Nyt olemme paikan päällä. Mitäs tuo on? Metsästyspaikallani on ihmisiä, pieniä lapsia,  ja muita koiria! Ahaa! Nyt on SE suuri päivä! Nyt meitä metsästyskoiria esitellään koululaisille! Hei kaikki! Olen Wilma. Olen metsästyskoira. Mitäs Pekka nyt tekee? Ahaa. Hän kertoo minusta kaikkea tärkeää. Nyt lähdemme liikkeelle

Pekka käskee minua etsimään , eli nyt pitää löytää piilotettu lintu. Haa! Sain vainun. Ja siinähän se onkin. Vien sen isännälle, ja emäntäni ottaa sen( ihmiset eivät ole ikinä tyytyväisiä). Hän lähtee( siis emäntäni). No, nyt se lintu on taas jossain! Eikö nuo ihmiset pysty pitämään niitä tallessa! Aina he hukkaavat ne! No, sain taas vainun, ja lähden liikkeelle. Ja taas se löytyi! Ja sitten vien sen taas isännälle. Lähdemme takaisin autolle. Muut koirat haukkuvat. Minä en. Olen hyvin koulutettu.

Päivän jälkeen: Toistin tuon saman monta kertaa, koska koululaiset oli jaettu ryhmiin. Nyt olen kuitenkin kotona. Olen syönyt, juonut ja nyt menen nukkumaan. Kiitos päivästä. Hyvää yötä!

tekijä Nilla Rauhala

 

MOTO - PARAN  SATEINEN  PÄIVÄ

Olen   moto.  Kuskini  tuli  aamulla. Oli  tuulinen  ja  sateinen  aamu.  Ja  sillä  oli  kasa  kesken kasvuisia  ihmispentuja  mukana. Auts!  Ne  kiipesivät selkääni. Ihmispennut  kyseli loukkaavia  ja outoja  kysymyksiä. Monta  ihmispenturyhmää kävi  päivän aikana. Kun oli toiseksi viimeinen  ryhmä, alkoi ilma  lämmetä. No olihan siellä ihan kivaa.  Toivottavasti  ihmispennut  oppi  jotakin,  edes  sen , että  minun  selkään sattuu, kun siellä  on  4 ihmistä.  Auts ,  jomottaa vieläkin . Ajattele , moni moto  ei koe samaa. Kivaa oli  , paitsi oli vähän  kylmä.                    

"Marjaleena "

 

Nimeni on Moto

Terve , minä olen Moto. Aamulla isäntä käynnisti minut. Sitten alkoi työt. Sitten tuli lapsia, jotka  ihmettelivät minua  kauan , sitten ne vihdoin lähtivät. Sitten tuli uusi joukko ihmettelemään minua . Ne ihmettelivät minun työtä ja kouraani.

Seuraavaksi kerron metsän tarinan. Ensin puut istutettiin pottiputkella , sitten ne harvennettiin ,niin kun minä nyt teen . Sitten ne vihdoin kaadetaan , viedään tien viereen niin kun kaverini Ossi tekee. Sieltä ne haetaan  tehtaalle ja sitten ihmiset käyttävät sitä nimellä paperi. No kaverini Ossi tuolla tekee tehtäväänsä. Taas tuli uusi ryhmä tekemään kysymyksiä minusta ,sen jälkeen  ne menivät Ossin luo.  Sitten ne menivät syömään makkaraa ja juomaan mehua.

Minä  vain teen työtäni. Minun näköjään annetaan nyt levätä , ja isäntäkin menee kävelemään ulos. Ossinkin annetaan levätä ja senkin isäntä menee kävelemään ulos. Tuolla vähän matkan päässä on toinen rasti ,  koirapiste .  Terrierit haukkuivat siellä , koirien isännät vain esittelivät koiriaan   ihmislapsille.  Yksi lintukoira haki lintuja isännälle oikein kiltisti . Sitten koira meni auton taakse ja isäntä lähti viemään lintua ryteikköön . Koira oli ovela ja kiersi auton taakse katsomaan ,  mutta omistaja huomasi ja huusi koiran takaisin auton taakse  , ettei näe minne omistaja vie lintua. No minä moto jatkan puun kaatoa , kun lapset hihkuvat innosta. Minä kaadan puun ja karsin sen. Sitten Ossi- kaverini kerää ne pinolle tien viereen ja rekka käy sitten parin päivän päästä hakemassa ne tehtaalle. No minä vain kaadan puita Ossille. En oikein muuta keksi . Tänään menen talliin odottamaan uutta päivää.

"Oskari "

 

 Koiranäytös

Päivä oli sateinen , mutta hyvä silti. Koiranäytöksessä oli Irlanninsetteri. Se saa pentuja ja se oli lintukoira. Sen työ oli noutaa lintuja, etsiä ja ajaa ne puuhun. Sitten oli suomen pystykorva. Se oli vielä pieni , koska se oli 5 kuukautta vanha ja se  koulutetaan  hirvikoiraksi.                  Sitten oli norjan harmaa hirvikoira ,  se oli jo vanha. Se oli kuitenkin vähän isompi kuin tavallisesti muut koirat olivat. Se oli koulutettu hirvikoiraksi. Sitten oli vielä kaksi terrieriä , niitten työnä oli ajaa ketut pois koloista. Niillä oli pitkä kuono ja silmät olivat sisempänä kuin muilla ,  ettei kettu pääse puremaan silmiä  ,ja ettei hiekkaa mene silmiin koloissa.

”Paavo ”

 

 

KOIRAN ELÄMÄÄ !

Koira ruopi lehtiä mun päälle. Lintukoira saa pentuja. Terrieri ajaa ketut ulos luolasta ,sillä on pitkä kuono ja silmät on syvällä päässä, ettei kettu pääse puremaan silmistä. Hirvi koira haukkuu hirveä metsässä. Se ei voi hukkua metsään, koska pannassa on tutka.Hirvimies näkee tutkasta, missä koira on.

kirjoittanut :seegu touray

 

Päivä metsässä

Meidän koulu oli 16.09.04 metsässä koko päivän. Siellä oli myös muita kouluja. Oli viisi eri pistettä. Yhdessä pisteessä istutettiin männyntaimia. Ensin tökättiin maahan pottiputki, painettiin jalalla auki ja sitten pudotettiin taimi reiästä alas ja tasoitettiin se kohta .

Toisessa pisteessä arvioitiin puitten ikää ja korkeutta myös. Puitten korkeus arvioitiin siten, että otettiin keppi , joka oli käden pituinen, sitten mentiin niin kauas että peukalo oli puun juuressa. Kepin kärki piti olla puun latvassa. Sitten alettiin laskea kävellen kuinka monta metriä puu on pitkä. Kolmannessa pisteessä puhuttiin metsäenergiasta ja näytettiin kuvia motosta joka me nähtiin myöhemmin.

Sitten alkoi eväitten syönti , tarjolla  oli kaikenlaista purtavaa. Syönnin jälkeen matka jatkui takseilla kahteen viimeiseen pisteeseen. Menimme semmoiseen pisteeseen, jossa oli monitoimikone . Se  otti eka puun rungosta kiinni ja  kaatoi sen maahan ja sitten leikkasi sen oksat irti. Me päästiin myös moton sisällä käymään . Siellä oli myös pienempi kone.

Viimeisellä rastilla oli monta eri koiraa. Oli terrieri , joka tanssi flamencoa. Oli myös  semmoinen koira, joka haki linnun metsästä . Se oli piilotettu koiralta , joka löysi sen joka kerta. Oli myös kaksi muuta koiraa, suomenpystykorva ja norjanharmaahirvikoira.

"Ville"

 

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut