Pihlajaveden ala-aste   Keuruu

 

 

Pääsivulle

Veteraanijuhlallisuudet
 to 2.9.2004

 

Veteraanipäivän alkusivulle

Toivo Väliahon puhe Veteraanijuhlassa 2.9.2004

Tämä päivä säilyy teidän Pihlajaveden aseman ala-asteen koululaisten mielessä ehkä kokoelämän juoksunne ajan. Kerron tämän juhlan merkityksestä sen, että Suomi oli sodassa suuren naapurimaan Neuvostovallan kanssa useita vuosia. Nyt lauantaina 4. päivänä syyskuuta tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun saatiin aselepo aikaan, lakkasi pauke ja ryske sotarintamilta kuulumasta. Tämä oli ihmeellinen tunne. Vaikka olimme karaistuneita sotilaita, emme tähän hetkeen olleet varautuneet.

Tiedon saatuamme rauhasta, aselepohan se vasta oli, tämän johdosta vietimme pitkän hiljaisen hetken keskuudessamme. Hiljaisuus on sellainen hetki sotilaan elämässä, että sitä ei osaa arkisanoin kuvailla. 60 vuotta on pitkä aika tästä hetkestä. Tämä juhlapäivä on juhlimisen arvoinen, jonka te koulun opettajat ja oppilaat olette järjestäneet meille silloisille sotilasvalan vannoneille sotilaille ja lottalupauksen tehneille naisjärjestön jäsenille.

Sotilasvalasta kerron teille koulun oppilaille, kuinka vala velvoittaa kunnioittamaan Suomen lakia ja asetuksia. Valatilaisuudessa esilukija lukee valan kaavan, josta sanon vain ensimmäisen kappaleen kaavan:

”Minä N. N. lupaan ja vakuutan/ kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä/ olevani Suomen valtakunnan/ luotettava ja uskollinen kansalainen./ Tahdon palvella maatani rehellisesti/ sekä parhaan kykyni mukaan/ etsiä ja edistää/ sen hyötyä ja parasta.”

Sodissa tulee aina tappioita, kaatuneita ja haavoittuneita, aineellisia menetyksiä, surua ja murhetta. Jätän näistä asioista puhumisen.

Te koululaiset kävitte nyt ensi kerran Pihlajaveden sankarihaudalla kunnianosoituksella, laskitte oman tekemänne havuseppeleen kunnianosoitukseksi hautakummulle. Pihlajaveden sankarihaudassa lepää prosentuaalisesti laskettuna silloiseen väkilukuun verrattuna eniten kaatuneita muihin seurakuntiin verrattuna koko Suomen alueella. Itsenäisyys ja vapaus on suuri lahja Suomelle.

Keuruun ja Pihlajaveden seurakuntayhtymille me sotaveteraanit ja naisjaosto annamme sydämelliset kiitokset sankarihautamme hyvästä huolenpidosta. Me vanhat kiitämme teitä nuoret koululaiset tästä kunnianosoituksesta sankarivainajiamme kohtaan. Toivoisin, että koulun alkaessa syksyllä kirkossa käydessänne jumalanpalveluksessa, tulisi perinne, että käytte sankarihaudalla, sekä entisten poisnukkuneiden kouluntyöntekijöiden hautakummuilla vieden pienen luokkatervehdyksen.

Hyvää jatkoa koululle tulevaisuudessa toivottavat:

Pihlajaveden sotaveteraanit ry. ja naisjaosto.

 

Syksyn 2004 kuvagalleria

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut