Pihlajaveden ala-aste   Keuruu

 

 

Pääsivulle

Veteraanijuhlallisuudet
 to 2.9.2004

 

Veteraanipäivän alkusivulle

Suur-Keuruu 3.9.2004

Perjantai 3.9.2004

Kerttu Kallio ja Toini Mäenpää, rouvat kuvassa oikealla,
kertoivat Pihlajaveden koululaisille lottien tehtävistä
Samuli Kallion haastattelemana.

Veteraanit ja lotat pääosassa muistojuhlassa Pihlajavedellä

Harri Mertaniemi

Pihlajaveden ala-asteella vietettiin arvokkaasti torstaina jatkosodan päättymisen 60-vuotisjuhlaa.

Kunniavieraiksi koulun juhlaan oli kutsuttu pihlajavetisiä veteraaneja ja lottia. Monista muista juhlista poiketen he myös pääsivät tilaisuudessa ääneen, ja näin pienet koululaiset saivat kuulla sota-ajan oloista ja elämästä ne itse kokeneiden kertomana.

Muistojuhlan tunnelmaan koululaiset virittäytyivät Pihlajaveden sankarihaudoilla, joille oppilaat laskivat itse tekemänsä seppeleen.

Veteraani Toivo Väliaho palautti juhlassa sankarihaudat koululaisten mieliin muistuttamalla, että juuri Pihlajaveden haudoissa lepää isänmaalle kalliin uhrin antaneita sankarivainajia prosentuaalisesti suurin määrä koko maassa.

– Sodissa tulee aina tappioita. Tulee kaatuneita, haavoittuneita, aineellisia vaurioita, surua ja murhetta.

– Itsenäisyys ja vapaus ovat suuri lahja kaikille suomalaisille. Veteraanina kiitän teitä koululaisia tästä huomionosoituksesta ja toivon, että seppeleenlaskusta tulee teille perinne koulunaloitusjumalanpalveluksen yhteyteen, Väliaho totesi.

Omat kiitoksensa veteraaneille Pihlajaveden ala-asteen oppilaat esittivät laulaen ja lausuen. Arvostuksesta ja kunnioituksesta kertoi myös juhlatilan sinivalkolipuin koristeltuun liitutauluun isoin kirjaimin kirjoitettu teksti: ”Kiitos, lotat ja veteraanit!”

Talvi- ja jatkosodan lotat Toini Mäenpää ja Kerttu Kallio kertoivat koululaisille lyhyesti omat tarinansa.

Kallion kertomuksesta koululaisille selvisi, että lotat tekivät arvokasta työtä paitsi sotilaiden muonitus- ja huoltotehtävissä, myös ilmavalvontatorneissa.

Mäenpää puolestaan kertoi lottien työstä sotilas- ja kenttäsairaaloissa, sekä niissä silloin vallinneista olosuhteista.

– Kun lottajärjestö rauhan tultua lakkautettiin, lottana olemisesta ei saanut puhua vuosikymmeniin, Mäenpää ja Kallio muistuttivat iloiten kuitenkin siitä, että aika on muuttanut suhtautumista niin lottiin kuin veteraaneihinkin.

Lottapuvutkin olisi aikoinaan pitänyt määräyksiä tiukasti noudattaen hävittää. Mäenpää ja Kallio eivät kuitenkaan määräyksiä noudattaneet, ja niin niitä riippui koulunsalin seinällä oppilaiden ihmeteltävänä torstaina kaksin kappalein.

Veteraanien ja lottien lisäksi jatkosodan 60-vuotismuistojuhlan puheista Pihlajavedellä vastasivat nykysotilas, kapteeni Toni Horila sekä kirkkoherra Ossi Poikonen.

Keuruun Soittajapojat huolehtivat musiikkiesityksistä sekä virsien ja yhteislaulujen säestyksestä.

 

Syksyn 2004 kuvagalleria

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut