Pihlajaveden ala-aste   Keuruu                                2005-2006

Pääsivulle

Grafiikkapäivät
  
Perjantai 17.3.2006


Työtä jokaiselle. Arttu Ulvinen levitti väriä linotyöhönsä ja
opettaja Jarmo Ruhanen viritteli kuivatusnauruja graafikko
 Outi Markkasen opastaessa oppilaita.Juhliva koulu muuntui grafiikan pajaksi

Liisa Lappi

Kuuset, kävyt, kalat ja simpukat koristavat T-paitoja, joita valmisteltiin graafikko Outi Markkasen neuvoilla Pihlajaveden ala-asteella torstaina. Paitoja ja paljon muuta valmistuu koulun satavuotisjuhlaan, joka valtaa koulun ja kylän toukokuun viimeisessä viikonvaihteessa.

Kirjailija-graafikko Outi Markkasen kolmipäiväinen vierailu koululla käynnistyi keskiviikkona. Jo seuraavana aamuna satavuotias opinahjo oli täynnä määrätietoisia nuoria piirtäjiä ja graafikoita. Yhdessä luokassa ahkeroitiin lyijykynäluonnoksia, toisessa kaiverrettiin kuvaa linoleumille, kolmannessa käyteltiin jo telaa ja maalia. Kun taitelija-opettaja kehotti jokaista vuorollaan vedostamaan, yksikään mukana olijoista ei jäänyt kyselemään, mitä pitikään tehdä.

– Olen aika paljonkin tehnyt tätä samaa työtä, ohjannut lapsia ja nuoria niin virallisesti järjestetyissä grafiikan pajoissa kuin kotonani vanhalla kansakoululla, missä sukulaislapset usein kyläilevät. En pidä esimerkiksi linoleumtekniikkaa ollenkaan liian vaativana ala-asteikäiselle, kertoi Outi Markkanen.


Kuusi paitaan
Koulun ainut kuudesluokkalainen Arttu Ulvinen viihtyikin hyvin kaiverruksen parissa. Työn edistymistä tarkkasi viereltä kouluavustajaksi taidepäivän ajaksi pyydetty kädentaitaja Erkki Viljakainen.

– Tämä on vähän samanlaista kuin tekninen käsityö, ihan jännää. Täytyy vaan olla tarpeeksi terävä työväline, hymyili Arttu.

Opettaja Jarmo Ruhanen autteli pajalaisia eri työvaiheissa. Muun muassa virittelemällä kuivatusnaruja ja ripustamalla valmiita kuvia narulle.

– Olen sitä mieltä, että lasten kädentaidot eivät suinkaan ole niin pahasti hunningolla kuin monesti kuulee väitettävän. Teknisessä käsityössä olemme viimeksi käsitelleet kuparia ja puuta. Ja olemmehan me toki tehneet tänäkin vuonna sen aina yhtä suositun vehkeen, periskoopin.

– Oppilaat ovat innostuneita omin käsin tekemisestä vuodesta toiseen. Niin myös vuonna 1997, kun koulumme ikioma Idols-tähti Juho Väliaho teki cd-romppumme kannen koristeeksi oman versionsa Pihlajaveden vaakunasta. Juho on nyt antanut meille luvan käyttää tuota kuvaa juhlavuoden paidassa, jota myydään yleisölle, kertoo kouluin johtaja.

Grafiikkapäivät  

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut