Pihlajaveden ala-aste   Keuruu                                2005-2006

 

Koulun pääsivulle

Kuvia juhlasta

Erkki Kanerva 27.05.2006

PIHLAJAVEDEN KOULU 100 VUOTTA

Arvoisat Pihlajaveteläiset Hyvät ystävät

Puolenkymmentä vuotta sitten olin kutsuttuna Enon kunnan Ahvenisen koulun satavuotisjuhlassa.  Sata vuotta täyttäviä kouluja on nyt paljon.  Siellä Enossa tämän vastaavan puheenvuoron käytti elokuvaohjaaja, tuottaja Markku Pölönen.  Hän muisteli oikeastaan vain koulutaksia ja talonmiestä, mutta ymmärsin hänen tarkoittaneen, että hän sai elämäneväänsä juuri siitä koulusta ja siitä kyläyhteisöstä.  Kuten tiedätte, Pölönen on menestynyt ja palannut lapsuutensa maisemiin, tuonut tuotantonsakin sinne.

 Se Ahvenisen koulu on jonkin aikaa ollut lakkautusuhan alla.  Kiitos Jarmo Ruhasen ja hänen esikuntansa,  nyt juhlitaan satavuotiasta koulua, ei mietitä sen lakkauttamista.

Kun sain tämän arvostamani tehtävän joku viikko sitten Jarmo Ruhaselta, ajattelin soittaa Askolle tai Korkealan Mikolle ja kysyä, miten se meidän koulu oikein meni.

Siitä on kuitenkin viisikymmentä vuotta.  En soittanut kenellekään.

 Alakouluoli Maanmiesseuran talolla, siinä Pakkalan mäellä, miltei kauppaa vastapäätä. Aamun ensimmäinen tehtävä oli kantaa puita ja lämmittää uunit.   Silloin koulua pidettiin ja käytiin lauantaisinkin.  Lauantain lukujärjestys meni näin:  uskonto - laskento - lukeminen - laulu.   Lauantai oli muita koulupäiviä lyhyempi.

Viisikymmentäluvulla ei ollut koulukyytejä.  Kaijanmäen Mikko hiihti kouluun, kahdeksan kilometriä sivu.  Kaijanmäen Mikko oli meidän ikäluokan paras hiihtäjä.  Ruutiaisen Sisko, tai Esan Sisko niin kuin meillä kotona sanottiin, oli pesäpallossa hyvä.  Parempi kuin kukaan meistä pojista.  Korkealan Mikko ja minä kiusasimme alakoulun opettajaa, Mäenpään Kaisaa muuraamalla kuoriperunat lusikalla ennen kuin tämä ennätti valvoa kuorimisen.   Tuossa Ainon pellolla oli sammakkolampi, missä me seurasimme sammakonpoikien kehitysvaiheita.

Palokkaan Anni oli meille äidillinen keittäjä.  Palokkaan Annille tuotiin syksyisin ämpärillinen puolukoita.  Niistä hän laittoi maukasta puolukkapuuroa.  Palokkaan Mikko Kalasti Köminjärvellä. 

 Koulun laajentamisesta muistan jonkun isää kovasti huolestuttaneen pakkasvahingon ja sen, että en ymmärtänyt, miksi betonivaluun pannut kivet piti ensin pestä.  Laajennuksen valvoi silloin hämeenlinnalainen Ensio Leppälä.   Leppälä asui meillä kortteeria.  Kun teeskenteli nukkuvansa, saattoi kuulla sotajuttuja.  Meillä kotona ei puhuttu sodasta.  Leppälän Ensio kannusti Eineä yliopisto-opintoihin, vaikka kotona pelättiin velkaantumista.  Leppälät perhekin muutti sittemmin Pihlajavedelle.  Telle ja Jussi olivat parhaitakavereitani.  Radiosta tuli Kalle Kustaa Korkin seikkailut.

 Nämä asiat panin muistiin sinä iltana kun Jarmo Ruhanen soitti.

Arvoisat oppilaat, hyvä juhlaväki

Tämä koulu on aina ollut enemmän kuin koulu, vielä nytkin.Viisikymmentäluvulla kylän keskipiste oli tässä.Raittiusseuran elokuvakone pyöri täällä, kaatuneiden omaisten muistojuhlaa ja äitienpäivää vietettiin täällä.   Kunnan kokouksia pidettiin koululla.  Tuostakeskimmäisestä ovesta käytiin kylän pankkiin.  Isä maksoi meille kahdeksalle lapselle työsuorituksia vastaan kahvirahana viisikymmentä penniä kuukaudessa.  Sodan jälkeen kahvin saantia säännösteltiin eikä lasten ollut muutenkaan hyvä juoda kahvia.  Opettaja Korkekala merkitsi ne pennoset säästökirjaan.  Opeteltiin säästämään.

 Koulu kaikkine oheistoimintoineen loi sitä arvopohjaa, joka on meidän ikäluokkamme kantanut.  Kodilla ja koululla oli yhteinen tavoite, kasvattaa seuraava, vastuunsa kantava sukupolvi.  Kaupunkiyhteisöissä synnytetty kiista kodin ja koulun rooleista tuli kolmekymmentä vuotta myöhemmin eikä koskaan tullut tälle kohdalle taivasta.

 KorkelanUrho oli paitsi opettaja, myös kavereidemme arvostettu isä.  Häntä me lapset katsoimme ylöspäin.  Hän oli meille auktoriteetti, tekemättä siitä minkäänlaista numeroa.  Hän tiesi ja osasi, myös tuolla pojille tärkeässä veistoluokassa.  Kun urheilutunti päättyi Kaakkovuoressa, kokoonnuimme mäen alle katsomaan, kun opettaja laski viimeisenä sen vaativan mäen kauhtuneilla puusuksillaan puvun housut lepattaen.  Hän ei pyytänyt eikä vaatinut arvostusta, tuskin nauttikaan siitä, mutta ansaitsi sen.

Kuten tiedätte, tein lähes neljän vuosikymmenen virkamiesuran poliisina, sosiaalikosmetologina.  Erityisesti yhdeksänkymmentäluvulle tultaessa aloin pohtia periytyvää, kumuloituvaa syrjäytymistä.   Tein monta vuotta vapaaehtoistyötä tukemalla syrjäytymisvaaraan joutuneiden nuorten ponnisteluja elämän alkuun.  Uskon oppineeni, tai ainakin havainneeni jotakin enemmän kuin yhdelläkään lukuisista virkatutkintokursseistani.

Ymmärsin, että ihmisen tulevaisuuden kivijalka rakennetaan kymmenen, kahdentoista ensimmäisen ikävuoden aikana.  Ne elämäneväät kerätään kodin, koulun ja yhteisön saumattomasta yhteistyöstä.

Pihlajaveden koulu on aina ymmärtänyt yhteisöllisyyden merkityksen.

Toivon parhainta menestystä nyt lukuvuotensa päättäville oppilaille ja juhlivalle koululle. 

Kuvia juhlasta

Lukuvuosien tapahtumia   Hakemisto, index

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut


Ilmainen www-laskuri