Pihlajaveden ala-aste   Keuruu                                2005-2006

 

Koulun pääsivulle

Lehtori Eine Mattilan (o.s. Kanerva) saarna koulun luokkakokousviikonlopun sunnuntain jumalanpalveluksessa
Pihlajaveden Erämaakirkossa 28.5.2006 klo 13

Kun  tämä  kirkko 1780 –luvulla valmistui, siitä tuli  paitsi kirkko myös ”tavuu-koulun” paikka ensin todennäköisesti kyläkunnan
isäntämiehille ja sadan vuoden kuluttua jo näitten lastenlapsillekin.  Suomen kuvalehdessä v 1927 Heikki Jartti kertoo
esi-isästään Henrikistä näin:
”Kun Henrik  oli ”kahdeksannella ”, pantiin hän tavuukouluun” lukutaitoa oppimaan. Opettajana oli tässä koulussa eräs vanhahko”
tavallinen mies”, Piilon Samuli, jonka oli opettajaksi asettanut ja palkan maksoi silloinen Keuruun , Multian ja Pihlajaveden yhteinen
kirkkoherra.
Piilon Samuli piti kouluaan kirkossa, nykyisessä Pihlajaveden vanhassa kirkossa. Koulun oppilas (1850-luvulta siis!) kertoo siitä kolmen
neljännesvuosisadan kuluttua näin:” Tavuukouluun mentiin kohta, kun oli syöty suurus kotona ja oltiin siellä sitten aina koko
kesäinen päivä. Päivällistunti oli, ja taisipa olla joku muukin välitunnin tapainen. - - Jos ei ollut korreesti, niin Samuli löi niin, että
roikui. Koko päivä tavattiin, taikka kai se Samuli siellä ehkä veisailikin, mutta emme me , tavaajat, koskaan.
Ja mitenkäpä me olisimme osanneetkaan veisata, lukemattomat ja muutenkin tohlot tenavat.”  Näin  opeteltiin lukutaitoa 150 vuotta sitten!

 Tämä kirkko,  on siis ollut kuin  esikoulu sille  Pihlajaveden koululle, jonka juhlajumalanpalveluksessa nyt olemme.

Juhlapäivän tekstinä on katkelma Jeesuksen jäähyväisrukouksesta. Sen opetuslapsi Johannes on kirjannut
evankeliumiinsa juuri Vapahtajan vangitsemisen edelle. Nousemme sitä kuuntelemaan!

                                                                                        JOH 17:18-23

 Kun perheen isä tai äiti lähtee  kotoa vaikkapa viikonlopuksi sukulaisten luo tai kesälomamatkalle, hän vielä lähtiessään
muistuttaa kotiin jääviä niistä tärkeimmistä asioista: muistakaa lukita ovet , jos lähdette, muistakaa ruokkia kotieläimet,
muistattehan kastella kukat, ettehän unohda sähköhellaa päälle jne.

Jos olemme saaneet olla  kuolevan lähimmäisemme vuoteen äärellä, mietimme varmasti usein ja meiltä muutkin sitä kyselevät:
Mitä hän – lähtevä-  sanoi kaikkein viimeisimmäksi? Mistä  silloin viimeisellä kerralla keskusteltiin, ennen kuin voimat uupuivat jne.

 Nyt kyselemme , mitä meidän suuri Vapahtajamme kaikkein viimeisimmäksi omilleen toivoi?

 Viisi kertaa tässä lyhyessä rukousjaksossa on sana ”yksi” .  Luulen, että kaikille ei ole aina ollut helppoa ymmärtää, että Jumalamme
on ehdottomasti yksi, siitä huolimatta, että käytämme Hänestä kolmea  nimeä: Isä, Poika ja Pyhä Henki. 
(Näinhän Teemu-pappimmekin sanoi siunatessaan  uudet koululaiset  tämän jumalanpalveluksen alussa.)   
 -   Nykyään Suomessa törmää entistä useammin maahanmuuttajiin, jotka luulevat meillä olevan kolme Jumalaa.
Miten siinä sitten asian kyllin selkeästi esität?

 Kömpelö vertaus, mutta sittenkin. Viime talvena näilläkin seuduilla oli melkoisen korkeat, valkoiset hanget.
Mihin ne nyt ovat kadonneet? Ilmojen lämmettyä lumet sulivat ja muuttuivat vedeksi, joka imeytyi maahan.
Kunhan aurinko rupeaa täydeltä terältä paistamaan, se saa tuon maan kosteuden höyrystymään niin,
että osa tuosta sulaneesta vedestä nousee huomaamattamme yläilmoihin, kerääntyäkseen taas aikanaan pilviksi
ja antaakseen kuivuneelle maalle sadetta. Näin voimme seurata yhden ja saman
aineen, - veden muuttumista olomuodosta toiseen. Lumi ja jää ja höyrykin on näet sitä samaa ainetta,  vettä.

 Maailmankaikkeuden  Luojaa me kutsumme Jumalaksi.

Hän tuli ihmisten maailmaan ihmisen hahmossa. Silloin me kutsumme häntä nimellä Jeesus.

Ensi sunnuntaina on helluntai. Silloin kirkoissamme kerrotaan siitä, kuin Jeesus lupasi kuolemansa jälkeen olla täällä
kanssamme kaikki päivät Pyhänä Henkenä,  jonka me voimme kokea, vaikka emme Häntä näe.

Kaikessa tässä on kysymys vain yhdestä ainoasta Jumalasta.

Maallisen elämänsä aikana Jeesus toimi opettajana. Hän valitsi itselleen oppilaita, joita vanhakielisesti kutsutaan opetuslapsiksi.
Koulurakennuksia ei tuohon aikaan ollut. Etelän lämpimässä ilmastossa 7 kuukautta vuodesta on lämmintä ja sateetonta.
Sisätiloissa ollaan vain öisin.

Koulu oli ”kiertokoulun” omainen. Jatkuvasti avoimet ovet ja kuunteluoppilaita paljon , arviolta noin 70.
Vakituisia kokopäiväopiskelijoita 12. Näistä Jeesus koulutti itselleen tiedottajia, jotka myöhemmin korvaisivat paitsi opettajan, myös nykytilannetta ajatellen lehdistön, radion ja TV:nkin.

 Taivaan Isä lähetti poikansa tähän langenneeseen maailmaan  elämään kolmisenkymmentä vuotta ihmisen hahmossa ja opettamaan tärkeät asiat Jumalan valtakunnasta ja sitten kärsimään ja lopulta kuolemaan sen kuoleman , joka jokaiselle langenneelle ihmiselle olisi kuulunut. Päästämään meidät syntiemme kirouksesta ja viimeiseksi ylösnousemuksellaan osoittamaan jumaluutensa. Nyt se tehtävä on  loppuun suoritettu. Jeesus ei kuitenkaan ottanut tästä  syntisestä maailmasta pois edes noita oman aikansa opetuslapsia. Hän jätti heidät tänne ja lähetti suorittamaan tiedottajan tehtävää. Siihen hän oli heitä muutaman vuoden kouluttanut. Ihan saman tehtävän hän on antanut kaikkien aikojen opetuslapsille , meillekin. Tehtävämme on tavalla tai toisella välittää aikamme ihmisille Jeesuksen opetusta ja sanomaa hänen sovitustyöstään. (jakeet 20-21)

Maallisen elämänsä loppuvaiheessa Jeesus tuntuu yli kaiken toivovan, että Hänen opetuslapsensa halkiaikojen ymmärtäisivät olevansa yhtä ainoaa Jumalan lasten joukkoa, olkoon heidän hahmonsa, seurak.elämän tapansa, veisuutyylinsä jne. milloin minkinlainen tahansa. Kaikki kuitenkin yhtä ja samaa Jeesuksen oppilaitten joukkoa, jota voimme kutsua Jumalan seurakunnaksi tai Kristuksen kirkoksi.

Sain äskettäin kirjeen eräältä Jumalan valtakunnan työntekijältä. Luen siitä katkelman:
”Jumalanvaltakunnan työ ei ole yksilö- vaan joukkuelaji. Uskovaiset on pantu toimimaan lähellä toisiaan niin kuin ruumiinjäsenet kehossa.
Välillä on hikiset oltavat, toisinaan lepoa ja juhlaa. Onneksi työn  j o h t o   ja aivokeskus eivät ole ihmisten, vaan itsensä Herran hallinnassa.”

Meidän on paikallaan silloin tällöin kysyä, mikä estää  kokemasta yhteyttä oman joukkueen jäsenten, toisten Jeesukseen uskovien kanssa. Jeesus rukoilee päivän tekstissä ( jakeessa  23) LUE!  -

Mieleeni on jäänyt vuosien takaa kuva Vatikaanista. Siellä kokoontui joukko erilaisten kirkkokuntien pappeja. He seisoivat piirissä ristin ympärillä.
Meidän silloinen arkkipiispamme sanoi tuossa tilanteessa: ”Mitä lähempänä ristiä, sen lähempänä toinen toistamme”. ”Näin isämme uskoivat ennen…”

Tänään toukokuun 29 pnä tulee kuluneeksi täsmälleen 88 vuotta siitä kun siniristilippu vahvistettiin itsenäisen Suomen lipuksi.
Itsenäisyytemme alusta saakka lippumme on tarkoitettu viestimään, että tässä maassa uskotaan ristiinnaulittuun ja ylösnousseeseen Kristukseen.

Jokaisena liputuspäivänä – myös tänään - onkin paikallaan tehdä suunnan tarkistus ja mielessään kysellä: Onko  minun , onko meidän kylämme ja meidän kansamme uskon ydin yhä edelleen ristiinnaulitussa ja ylösnousseessa Kristuksessa?

– On tosin uskovaisen nimellä kulkevia ihmisiä, jotka sanovat: ” Totta kai minä Luojaan uskon. Mutta en minä sitä puhetta Jeesuksesta ymmärrä enkä tarvitse”.  Tällaisen kyselijän on vaikeata olla ”täydellisesti yhtä” niiden kanssa,  joiden kristillinen usko turvaa Kristukseen Jeesukseen tietoisena siitä, että  omien tekojemme ja ponnistustemme turvin emme uskalla ajatella viimeistä tilintekoa.
- Jos taas Kristus on puolustusasianajajamme , on Hän myös suurin yhteinen
tekijämme.

Kun me juhlivat kirkkovieraat kohta tämän puheosuuden päätteeksi tunnustamme yhdessä yhteisen kristillisen uskomme, me sanomme mm:

”Minä uskon pyhän , yhteisen seurakunnan”. Muistan ajan, jolloin oli vaikeata sanoa tuota kohtaa rehellisesti. Näin paikallisseurakunnassani niin monta asiaa, joiden olisi mielestäni pitänyt olla toisin. Voiko tällainen seurakunta olla pyhä.
 Eihän se ollut edes kaikkien paikkakuntalaisten yhteinen. Mehän vasta kyseltiin mitä nuo , näkyvästi ristinmerkkejä tekevät oikein
ovat, ja nuo kesäisin telttakokouksiaan pitävät, tai nuo, jotka laulavat eri laulukirjasta kuin me jne.  Voiko nyt rehellisesti jatkaa uskontunnustustaan ” minä uskon pyhäin yhteyden”, kun ihmiset vain vaieten, jos ei ihan kyräillen seurailivat toistensa tapoja.
– Ei tuo mietiskely turhaa ollut. Mielessäni on pari  opetusta, jotka selvensivät asiaa.

-         Ensiksikin meille selitettiin, että tuollainen kaarenmuotoinen ehtoollispöytä – niin kuin Pihlajaveden kummassakin
kirkossa on - muistuttaa meitä pyhäinyhteydestä, johon kuuluvat kaikki -  elävät ja kuolleet Jeesukseen turvautuneet.
Kaaren näkymätön puolisko muistuttaa niistä, jotka ovat jo päässeet perille ja viettävät kanssamme ehtoollista taivaan pöydässä.

-          Tällä puolen rajan taas juuri ehtoollispöytä on paras paikka kokea pyhäinyhteyttä, kun kaikki armonkerjäläiset väristä ja iästä ja tavoista riippumatta ovat kumartuneina armon lähteelle.

Toinen selventävä opetus sisältyy tähän juhlapäivämme tekstiin.
Kertauksena siitä pari asiaa:

1) Kristuksen kirkko on halki aikain  y k s i . Sillä vain on eri aikoina ja eri puolilla maapalloa hyvin erilainen ilmiasu ja erilaisia tapoja. Yhdeksi sen tekee yhteinen usko  K r i s t u k s e e n . Siksi se on  pyhä,  k r i s t i l l i n e n   seurakunta.

2) Tämä tekee  seurakunnasta  - ei virheetöntä – vaan epätäydellisenä  p y h ä n , koska sen H e r r a  on pyhä. Hän sanoi aiheenamme olevassa tekstissä j19 ! Painokkaasti tämä selitetään Hepr. 10:nnessä j10: ”Me olemme pyhitetyt Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla  k e r t a k a i k k i a a n ”.

Tällaiseen  p y h ä i n   y h t e y t e e n   on lupa Kristuksen tähden uskoa itsekin kuuluvansa.

Jos tällaisen uskon tunnustaminen tuntuu  yhä vaikealta, voi uskontunnustuksen sanoa Jumalalle rukouksena.  
Lisätä ajatuksissaan loppuun nöyrän aamenen: ” Auta että voisin kaiken tämän uskoa!”

Vielä  yksi asia . Kädessäni on  vuodelta 1882 oleva ”Rukouskirja koulunuorisolle”.

Aavistelen, että kun esi-isämme sata vuotta sitten puuhasivat koulua Pihlajavedellä he käyttivät  tätä kirjaa , kirjat kun olivat vielä hyvin harvinaisia näillä kylillä. Tämän lopussa on esirukous  kaiken nuorison puolesta.  Noilla vanhoilla  sanoilla me nyt rukoilemme.

” Laupias Isä! Minä rukoilen sinua meidän lastemme edestä. Anna heille halu oppia, että pysyisivät kristillisinä ja
käyttäytyisivät hyvin. - - - Älä anna kenenkään joutua kadotukseen, ei syntiin eikä häpeään.
Auta heitä aikakautemme vaaroja vastustamaan ja anna heidän kerran palvella sinua taivaallisessa temppelissä.” Aamen

Lukuvuosien tapahtumia   Hakemisto, index

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut


Ilmainen www-laskuri