Pihlajaveden ala-aste   Keuruu

 

 

 

Pääsivulle

 

Pekka Puska vetoaa kouluruokailun puolesta

19.09.2005
Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja, professori PEKKA PUSKA on huolissaan suomalaisen kouluruokailun arvostuksesta. - Suomea on totuttu pitämään kouluruokailun mallimaana, ja onkin totta, että vain harvassa maassa maailmassa kaikilla koululaisilla on ilmainen päivittäin kouluateria. Tästä on syytä olla ylpeitä, mutta tänä päivänä myös huolissaan. Totuuus on, että kouluruokailumme merkitys on vähenemässä, ellei tilanteeseen havahduta.

Enemmän kouluruokaa - vähemmän välipaloja

Tutkimukset osoittavat, että koululaisten vihannesten, hedelmien ja marjojen syönti on viime vuosien vähentynyt samalla, kun virvoitusjuomien, sokeroitujen mehujen ja makeisten kulutus on lisääntynyt. Muutoksen seuraukset ovat jo havaittavissa: suomalaiset lapset ja nuoretkin ovat kovaa vauhtia tukevoitumassa.

Pääjohtaja Puskan mielestä riittävä, monipuolinen ja terveellinen kouluruoka on tärkeä keino torjua lasten ja nuorten ylipainokehitystä. Yhdessä hyvän kotiruuan kanssa se vähentää tarvetta epäterveellisiin ja lihottaviin välipaloihin.

Kunnon kotiruoka saa kouluruuankin maistumaan

Puskan mukaan kouluruokailun pienet määrärahat eivät suinkaan ole suurin ongelma kouluruuan arvostuksen laskuun. Koulujen keittiöhenkilökunta tekee edelleen taidokkaasti hyvää ja terveellistä ruokaa. - Kysymys on siitä, opastetaanko ja kasvatetaanko lapsia syömään riittävästi kouluruokaa. Vanhempien on tuettava lapsia kouluruuan nauttimisessa.

Puska huomauttaa, että lapset osaavat arvostaa kouluruokaa enemmän, jos myös kotona on totuttu syömään 'kunnon ruokaa'. Mutta jos kotonakin on tarjolla vain nuorison suosimia pitsoja ja hampurilaisia, voi tavallinen kouluruoka maistua oudolta. Monissa kouluissa tarjolla olevat virvoitusjuoma- ja karkkiautomaatit vähentävät kouluruuan houkuttelevuutta entisestään.

Pekka Puska sysää vastuuta kouluruokailun imagon kohotuksesta myös koulujen rehtoreille ja opettajille. Näiden tehävänä olisi turvata viihtyisä ja ohjattu ruokailutapahtuma. Ruokailuhetkelle olisi myös varattava riittävästi aikaa. (Finfood)

Teksti: Finfood Uutispalvelu / Krista Korpela-KosonenKouluruokailu

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut