Karimon koulu on Keuruun läntisin ala-asteen opinahjo vain 20:ne tiedonhaluisine oppilaineen ja kaksine opettajineen sekä keittäjä-talonmiehineen. Se sijaitsee Alkulantien varressa lähellä Karhulankylää n. 30 km päässä Keuruun keskustasta. Oppilaat tulevat laajalta alueelta Pihlaisselän länsipuolelta entisten Sällin, Lapin ja Karimon koulupiireistä.
Vuosien saatossa on pohdittu koulumme kohtaloa ja sen mahdollista lakkauttamista useasti, mutta tämä kuluva kevät on vauhdittanut keskustelua. Olemme kuulleet huhuja, että kaupunki etsii uusia säästökohteita ja niiden yhteydessä on väläytelty myös kolmen pienen koulun lakkauttamista näiltä kaupungin reuna-alueilta. Lakkauttamisten perusteluna olisivat laskevat oppilasmäärät, jotka sivistystoimen laskelmissa tekisivät kouluista kannattamattomia. Näistä lakkauttamisista on saanut lukea lähes päivittäin eri maakuntalehdistä, joten tämä ilmiö koskettaa kaikkia pieniä, harvaanasuttuja kyläkuntia.
Asia on ollut esillä sivistyslautakunnan puheissa ja teoissakin, siltä tiimoilta on kouluamme käyty jo "tarkastelemassa". Monet keskustelut on käyty huolestuneiden vanhempien kesken ja kevättalvella kyläkokouksessa koulun lakkauttamisuhasta käytettiin useita puheenvuoroja. Lisäksi asiaa on kommentoitu paikallislehden palstoilla. Yhteistä näille keskusteluille on ollut viesti koulun jatkumisesta myös 2000-luvulla!!!
Koulun lopettaminen koskisi kipeästi monia tahoja niin koulutakseja kuin kylän palveluitakin. Puhumattakaan lapsista, joiden koulumatkat ja -päivät pitenisivät huomattavasti, kun heitä vietäisiin joko Haapamäelle tai Pihlajavedelle. Voidaan miettiä sopeutuvatko pienimmät lapset suuriin luokkiin kivuttomasti vai valuuko saavutettu hyöty tukiopetukseen ja kouluavustajan palkkoihin? Jos koulu loppuisi kylältä, menisi kyläläisiltä ja perheiltä viimeinenkin yhdistävä tekijä.
Kouluton kylä ei myöskään houkuttele uusia asukkaita. Väestörakenne vääristyy ja aiheuttaa kaupungille kustannuksia ja uusia paineita säästämiseen. On myös mahdollista, että lapset hakeutuvat lyhyemmän koulumatkan vuoksi mieluummin naapurikuntien kouluihin ja Keuruun kaupunki ei tule enää hyötymään rahallisesti. Jatkossa se aiheuttaa paineita myös Haapamäen yläasteen ja lukion toiminnalle vähenevinä oppilasmäärinä. Lapsilta saattaa katketa näin viimeinenkin side Keuruuseen.
Tähän asti lapsemme ovat saaneet nauttia pienen, kodikkaan koulumme yksilöllisestä opetuksesta (sisältäen myös esiopetuksen) ja tutusta, rauhallisesta ja turvallisesta ympäristöstä. Lisäksi koulurakennukset ovat hyvässä ja homeettomassa kunnossa mitä taas ei voi sanoa kaikista kouluista. Koulumme taitavat työntekijät ovat onnistuneet antamaan antoisia koulukokemuksia oppilaillemme, vaikka määrärahoissa on pitänyt joka vuosi aina vain säästää ja säästää. Lisäsäästöjä emme todellakaan enää kaipaa. Eikö puhtaan luonnon keskellä terveessä maalaiskoulussa olisi lastemme kaikkein paras työskennellä?
Jos kaupunki tiukentaa oppilasmäärien rajat lähiaikoina sellaiseksi, että kouluamme uhkaa todellinen lakkautus, on meidän kyläläisten ryhdyttävä toimiin. Se merkitsee uusien lapsiperheiden saamista kylälle ja heitä varten vapaina olevien asuntojen etsimistä joko myymällä tai vuokraamalla. Karimon kylätoimikunta ja Keuruun kaupunki ottavat vastaan tietoja vuokrattavista tai myytävistä kiinteistöistä koko ajan.
Toivokaamme siis uusia asukkaita ja lapsiperheitä kylän elämää vilkastuttamaan ja turvaamaan koulumme jatkuvuus myös ensi vuosituhannella.
Sirpa Mäkelä
Raija Koskela-Drischenko