Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size

Pihlajaveden ala-aste, Keuruun kaupunki

Etusivu Kuvagalleriat Kylän historiaa Aino Korja, Pihlajaveden asioita ja tapahtumia
Aino Korja, Pihlajaveden asioita ja tapahtumia PDF Tulosta Sähköposti
19.05.2010 18:10

Pihlajaveden historiikkeja..
Aino Inkeri Korja o.s. Mäenpää 1911-2001
"Tahdon jättää nämä keräilyt nuoremmalle polvellekin joskus luettavaksi, todetakseen: Elettiinpä ennenkin. Mutta ennen kaikkea todetakseen, että Luoja on antanut meille asuttavaksi yhden luomistaan kauneimmista kolkista. Siellä kannattaa vieläkin tehdä työtä ja toimia."

Kotituvan tunnelmia
Vappujuhlista
Pihlajavetinen tupa
Pihlajaveden tietoutta
Tervatehtaista
Pieniä muistelmia Pihlajaveden papeista
Pihlajaveden saha
Koulun itsenäisyysjuhla 3.12.1992
Pihlajaveden rautatieasema
Puhelin Pihlajavedellä
Koivikot
.

Pihlajaveden Nuorisoseuran vuosikertomusteemoja
Nuorisoseurasliikkeen 100-vuotisjuhlavuosi (1981)  ovella
Pihlajaveden Nuorisoseuran 70-v. historiikkki
Historiikki Pihlajaveden Maatalousnaisten 25-vuotisjuhliin
Kunnasta ja kuntaliitoksesta
Selostus Pihlajaveden Kirkonkylän kansakoulusta
Kotikyläni ihmisiä
Vallankumousajoista sotavuosien läpi 
Pihlajaveden Lotta Svärd paikallisosaston historiikki
Piihlajaveden lottien paperienkatkentäjuttu, Aisapuu 1993

Esipuhe

Olen elämäni aikana joutunut keräilemään joitakin tietoja kotiseutuni asioista ja tapahtumista, historiikkeja. Tiedoissa on jotain lähdeaineistoa mainittu, mutta suurimmaksi osaksi ovat asia- ja muistitietoja. Jätän tätä aineistoani Pihlajaveden kotiseutuyhdistykselle, Pihlajaveden museon vapaasti käytettäväksi. Aikaisemmin luovutettu Pihlajaveden Lotta Svärd paikallisosaston historiikki liitettävä kokoelmaan. Mikäli joku käyttää näissä olevia sellaisia tietoja, mistä ei aikaisemmin muualla ole ollut tai julkaistu tietoja, on tämän keräilijän nimi mainittava.

Aino Korja, Pihlajavesi
----------------------------------------------------------------------------------

En ole historian enkä kirjallisuuden asiantuntija. En tiedä, missä kaikissa yhteyksissä Pihlajavesi on painetussa sanassa ollut esillä. Tässä kotiseutuaiheisessa keräilyssä olen ottanut poimintoja niistä julkaisuista, jotka ovat olleet minulle tuttuja, ja joissa on jotain kosketuskohtaa Pihlajaveteen. Ne ovat kuin muistuttamassa olemassaolostaan ja estämässä kokonaan unohdukseen vaipumasta.

Samoin olen tahtonut kirjoittaa muistiin asioita ja tapahtumia vuosien saatosta. Kun meidän ikäpolvemme päät vaipuvat, moni asia ja tunnelma vaipuu muassamme.

Kaikessa edellä olevassa on läpi vuosisadan johtolankana ollut luonnonläheisyys ja kotiseuturakkaus. Pihlajavesi kaikissa ilmenemismuodoissa on nähty kauniina. Pihlajaveteläinen on aina omaksunut tarpeellisen itsetunnon, mutta myöskin tarpeellisen nöyryyden, sitkeyden ja rauhallisuuden.

Menneet polvet edustivat ihanteellista, koko Suomen itsenäisyyden luonutta ja säilyttänyttä aikakautta. Tiedän, ettemme enää voi palvoa menneisyyttä. Nyt on kiinnitettävä huomio tähän hetkeen ja tulevaisuuteen.

Pihlajavesi on  kokenut niin suuren yhteiskunnallisen muutoksen ja ns. laskukauden, että vanhempi polvi joutuu kuin kaihoten muistelemaan kaikkea mennyttä.

Siksi tahdon jättää nämä keräilyt nuoremmalle polvellekin joskus luettavaksi, todetakseen: Elettiinpä ennenkin. Mutta ennen kaikkea todetakseen, että Luoja on antanut meille asuttavaksi yhden luomistaan kauneimmista kolkista. Siellä kannattaa vieläkin tehdä työtä ja toimia.

perinnepiiri

Kansalaisopiston perinnepiiri koululla 1980-luvun lopulla
vas. Pirkko Vikman, Reino Niinimäki, Aino Korja, Liisa Alakolehma, Kyllikki ja Harri Uimonen sekä Saul L.

Viimeksi päivitetty 19.07.2010 04:54