Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size

Pihlajaveden ala-aste, Keuruun kaupunki

Etusivu Kuvagalleriat Kylän historiaa Nuorisoseuran juhlavuosi ovella, Aino Korja
Nuorisoseuran juhlavuosi ovella, Aino Korja PDF Tulosta Sähköposti
22.05.2010 08:38
pns

Nuorisoseuraliikkeen 100-vuotisjuhlavuosi  (1981) ovella............................................
Aino Korjan historiikki

Aino Korjan historiikit -alkusivu

Pihlajaveden Nuorisoseura 100 vuotta 2008

Nuorisoseuraväki valmistautuu viettämään nuorisoseuraliikkeen 100-vuotisjuhlavuottaan sekä osallistumaan sen pääjuhlaan Helsingissä 25.-27.6.1981.

Vaikka juuri hiljennymme joulun tunnelmiin sekä tekemään tilinpäätöstä kuluvan vuoden saavutuksista, on suunnitelmat laadittava jo tulevan vuodenkin työhön. Nuorisoseuraliikkeellä on 1981 juhlavuosi. Niinpä Pihlajavedenkin nuorisoseura on ottanut tämän jo toimintasuunnitelmaansa tarkoituksella järjestää juhla näissä merkeissä omassa seurassa sekä osallistumalla valtakunnalliseen ja maakunnalliseen juhlaan.

Seuramme onkin osallistunut kaikkiin merkittäviin yhteistilaisuuksiin. Ehkä ensimmäinen suurempi yhteismatka oli 1931 Mikkelissä vietettyyn nuorisoseuraliikkeen 50-vuotisjuhliin, jossa seurastamme oli mukana sekakuoro opettaja Iida Vuorelan johdolla sekä ryhmä tanhuajia ja naisvoimistelijoita. Tämä nuoruusvuosina tehty matka on säilynyt muistoissa 50 vuotta ja totean vain, että liikkeen historiassa on kuljettu toinen sama aika. Juhlakansaa ei silloin ollut niin runsaasti kuin nykyisin. Matka tehtiin junalla. Keskisuomalaiset kokoontuivat ensin Jyväskylässä. Pääasiassa oli Pihlajaveden, Petäjäveden ja Jyväskylän nuorisoseuralaisia ja harrastajia. Pihlajaveden nuorisoseuralla olikin keskisuomalaisten omassa juhlassa suuri ohjelmavastuu esiintyen ainoana kuorona tilaisuudessa. Esitimme Nuorisoseuramarssin sen säveltäjän J. Pohjanmiehen seuratessa. Hän antoi sille myöhemmin kiitokset. Juhlassa oli runokin täältä. Puhujina esiintyivät johtajat Impi ja O.V. Sirkka.

Nuorisoseurapiirien liput esiintyivät silloin ensi kertaa. Muistaakseni ne, tai ainakin osa niistä, vihittiin tässä juhlassa. Paikallisosastot saivat lippunsa myöhemmin. Keski-Suomen piirin lipunkantajina oli tässä juhlassa O.V. Sirkka ja lippuvartiot Jyväskylän ja Pihlajaveden seuroista.

Mitään sähköistettyjä kovaäänisiä ei silloin vielä ollut. Niinpä kentällä kerran voimistelun yhteisharjoitus oli keskeytettävä, kunnes löytyi niin kovaääninen johtaja, että yhteisharjoitus onnistui. Aatteellinen anti ja tunnelma oli voimakas. Mikkelin sotilasvaruskunnan mukanaolo näkyi kuvassa.

Näistä juhlista on muutama valokuva (kuvatekstit)

1. Keskisuomalaisia osallistujia kokoontuneena Jyväskylässä. edestä op. Laulaja?, kirjastonhoitaja Olga Risula, op. Iida Vuorela, joht. O.V. Sirkka, kansansoittaja ?, joht. Impi Sirkka, rva E. Hesteskuu-Heporauta, rva Olga Pakkala, rva Siiri Hautanen, säveltäjä J. Pohjanmies, op. Atte Manninen, op. siht. O. Puttonen, mv. E. Raiskila, mv. Vendi Mäenpää, toim. Pänkäläinen, ..., edelleen, rva Viivi Mäkinen, emäntä Ilmi Mäenpää, takana asemamies Lauri Reunanen sekä nuorempaa polvea Kalliosta, Lintulasta, Mäenpäästä, Kauppalasta ym.

2. Keski-Suomen lippuvartio. Kantaja O.V. Sirkka ja vartiot Jyväskylästä ja Pihlajavedeltä.

3. Keskisuomalaisten juhlakulkueesta. Ensimmäisenä Pihlajavesi.

4. 50-v. lippurivistöä Mikkelin urheilukentällä.

Juhlakantaatin oli kirjoittanut Eero Eerola ja säveltänyt V. Pesola. Loppusäkeistössä:
"Yhtykäämme nuoret riemurinnoin,
meidän työtä tarvitaan,
sovun kaunis voittovirsin innoin
kaikukohon kautta synnyinmaan.
Aika pienet kiistat pois heittää,
isänmaalle kaikki tarmo lyö..."

Seuraavana kesänä 1932 pidettiin nuorisoseuraliikkeen varsinaisella syntysijalla Kauhajoella vielä oma 50-vuotisjuhla, jonne seurastamme osallistui Laura ja Eero Lintula, Raune Kauppala sekä Aino ja Reino Mäenpää. Matka tehtiin polkupyörillä. Aamulla lähdettiin täältä ja illalla oltiin juhlapaikalla. Maantietkin olivat silloin vielä heikommat ajella. Kauhajoen juhlilta on säilynyt Artturi Leinosen kirjoittaman ja C. Ströhlen säveltämän kantaatin sanat, jossa mm:
"Aikansa isät vain vakoa vie,
sitten on vuoro astua lasten
elämän vihuripäitä vasten.
Polvi polvelta kauemmas nouskoon
vaon jäljellä tähkäpää.
Polvi polvelta kauemmas viekää
hengen ja aineen viljelyn rajat..."

Polvi polvelta on Pihlajavedelläkin nuorisoseura-aatetta hoidettu. Toimintatavat ja -mahdollisuudet ovat eri aikoina erilaiset. Pyrkimyksenä on kuitenkin aina sisäisen ihmisen kasvaminen.

Seuran vetäjillä on aina suuri voimia vaativa ja kysyvä vastuu. Viimeksi nuori seuramme puheenjohtaja Timo Kaijanmäki uurasti uskollisesti tehtävässään. Nyt toivotamme uudelle puheenjohtajalle Samuli Kalliolle aikaa ja menestystä luotsatessaan seuraa uudelle sataluvulle.

Aino Korja

Pihlajaveden Nuorisoseura 100 vuotta 2008

Aino Korjan historiikit -alkusivu

Eenok Lahden kuvia

Viimeksi päivitetty 06.07.2010 20:41