Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size

Pihlajaveden ala-aste, Keuruun kaupunki

Etusivu Kuvagalleriat Koulun historiaa Metsäkämpän laatikoita 1940-luvulta
Metsäkämpän laatikoita 1940-luvulta PDF Tulosta Sähköposti
04.03.1942 17:11

img_8463-1

 

Keuruulaisen Kalkan metsäkämpän pahvilaatikoita.
Mielenkiintoista tukkijätkien elämään liittyvää aineistoa.
Puunaulapaketti ja metsätyömaiden TEHOpakkaus: kahvia 250 gr, soikeria 200 gr ja tupakka 4 laat. Pakannut Osuustukkukauppa rl, Helsinki.
Kuvan alla Pekka Isomäen juttu "Tehopakkauksesta"

Koulun ja kylän historia

Mummo menee metsään, metsäaiheinen pakina

img_8461
Laatikot Kalikan metsäkämppä, Keuruu/Juhani Arpp

Tehopakkaukset:
Viime sotien aikana ja niiden jälkeen piti saada metsätyöt täyteen vauhtiin. Puuta tarvittiin teollisuuden raaka-aineeksi, energiaksi, jälleenrakentamiseen, sotakorvauksiin ja ulosvientiin jalostamattomana. Kansanhuoltoministeriössä nähtiin välttämättömäksi, että metsätöiden piti sujua, niitä ei saanut jarruttaa elintarvike- eikä rehupula. Siksi perustettiin Metsätyömaiden muonitushuolto, jonka kautta puutavaryhtiöt saivat työmailleen ruokaa ja rehuja. Se ei kuitenkaan ollut riittävä huolto, siksi esim Keuruulle hankittiin Pohjanmaalta "mustanpörssin " kautta lisää rehuja ja lihaa. Kerrotaan, että Keurusseudullekin hankittiin lisäevästä Etelä-Pohjanmaalta mustan pörssin kautta. Joka toinen päivä täältä lähti kuorma-auto ja toi tullessan heinäkuorman. Heinien sisälle oli kätketty eläinten ruhoja, jotka sitten jaettiin metsäkämpille muonaksi. Tämä oli suuren puutavarayhtiön organisoimaa välitystä, jolla saatiin työt luistamaan.
Kotitaloudetkin tunsivat säännöstelyn, korttiannoksilla sai ostaa elintarvikkeita, joiden määrä oli kuitenkin hyvin niukka. Mustanpörssin kauppa rehotti. Varsinkin kahvista oli huutava pula. Metsätyömaiden muonitushuollossa keksittiin Tehopakkaus. Sen sai jos metsuri valmisti kuukaudessa 100 p-m3 puuta. Jos määrän teki kahtena kuukautena peräkkäin sai ylimääräisen pakkauksen. Pakkauksessa oli  250 g kahvia, sokeria 200 g ja tupakkaa 4 laatikkoa. Näitä pakkauksia valmistettiin kaikkiaan 1760.000 kpl. Kerrotaan että emännät kannustivat miehiään ponnistelemaan metsässä ahkerasti, koska ahkeruudesta sai palkkioksi pienen annoksen kahvia.
Sitten kun elintarviketilanne parani, kävi muonitushuolto tarpeettomaksi. Niinpä v.1948 sen toiminta lopetettiin. Toimiston varat päätettiin säätiöidä ja perustettiin Metsämiesten säätiö. Säätiö onnistui sijoittamaan varat hyvin ja se tukee metsäalan tutkimusta ja metsäkulttuuria vuosittain yli miljoonalla eurolla. - Pekka Isomäki 8.3.2009 -
Pekka Isomäen muistelo koulun 100-vuotisjuhlassa 1.10.2006
---------------------------------

Kylän historiaa

Viimeksi päivitetty 18.07.2010 16:13