Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size

Pihlajaveden ala-aste, Keuruun kaupunki

Etusivu Kuvagalleriat Juhlat 2008 - 2009 [32 artikkelia] Juhlapuhe Pihlajaveden veteraanijuhlassa 27.4.2009
Juhlapuhe Pihlajaveden veteraanijuhlassa 27.4.2009 PDF Tulosta Sähköposti
28.04.2009 18:00

Veteraanipäivä Keuruun Pihlajavedellä 27.4.2009

Kenraalimajuri Ahti Vartiainen

JUHLAPUHE PIHLAJAVEDEN VETERAANIPÄIVÄN JUHLASSA 27.4.2009.


KUNNIANARVOISAT LOTAT JA VETERAANIT, PIHLAJAVEDEN KOULUN OPPILAAT JA OPETTAJAT, ARVOISAT NAISET JA HYVÄT HERRAT!

SYDÄMELLISET  KANSALLISEN VETERAANIPÄIVÄN TOIVOTUKSET, ARVOISA JUHLAYLEISÖ, ERITYISESTI TEILLE VETERAANIT, LOTAT JA RINTAMANAISET SEKÄ KOKO VETERAANISUKUPOLVI KUNNIOITTAVA JA ARVOSTAVA TERVEHDYS. OLIPA JÄLLEEN SYKÄHDYTTÄVÄ JA MIELEENPAINUVA TILAISUUS PIHLAJAVEDEN SANKARIHAUTAUSMAALLA, KUN SAIMME LASKEA SEPPELEEMME JA KUKKATERVEHDYKSEMME SANKARIRISTILLE. TAPA, MILLÄ KUNNIANOSOITUS TÄÄLLÄ HOIDETTIIN HAKEE VERTAISTAAN: USEAN SUKUPOLVEN EDUSTAJAT YHDESSÄ VETERAANIN JOHDOLLA, NUORIMPANA KOULULAINEN; SIINÄ ON JOTAIN ELÄMÄÄ SUUREMPAA SANOMAA . SAADAAN PUKEUTUA PARHAIMPIIN TUMMIIN, ME SOTILAAT PARAATIASUUN, KIINNITTÄÄ KUNNIA- JA ANSIOMERKIT RINTAPIELEEN JA HERKISTYÄ PÄIVÄN SANOMALLE. YLPEINÄ VOIVAT PIHLAJAVEDEN ALA-ASTEEN OPPILAAT MUISTELLA  TILAISUUTTA JA KERTOA KAVEREILLEEN MYÖHEMMINKIN OLLEENSA MUKANA TÄLLAISESSA JUHLASSA.

TAPAHTUMA VARMAAN ASKARRUTTAA LAPSIA SIITÄKIN HUOLIMATTA, ETTÄ TÄÄLLÄ ON ASIASTA SEIKKAPERÄISESTI KERROTTU; MUMMIEN JA UKKIEN SEKÄ MEIDÄN VANHEMPIEN ON VARAUDUTTAVA VASTAAMAAN KIPERIINKIN KYSYMYKSIIN, JOITA NÄMÄ LAPSET SAATTAVAT KYSYÄ: MINKÄLAISIA LEIKKEJÄ LEIKIT LAPSENA, OLIKO TEILLÄ TELEVISIO, KEITÄ OLI SAMASSA KOULUSSA JA VAIKEIMPANA: MITÄ TEIT SODASSA? MEILLÄ PITÄÄ OLLA VASTAUKSIA, KOSKA JOKAINEN NIISTÄ POIKII UUTTA KYSYTTÄVÄÄ JA JOKAINEN VASTAUS ON SILTA MENNEEN JA NYKYISYYDEN VÄLILLÄ.

TÄMÄN JUHLAN VALMISTELUISSA ON POIKKEUKSELLISTA PANOSTUSTA, UPEISTA JA SISÄLTÖRIKKAISTA KOTISIVUISTA LÄHTIEN, HYVÄN TEKEMISEN HARTAUTTA JA SYVÄÄ SISÄLTÖÄ; SIITÄ SULIMMAT KIITOKSET OPETTAJA JARMO RUHASELLE JA HÄNEN MYÖTÄÄN PIHLAJAVEDEN KOULUN VÄELLE SEKÄ PIONEERIRYKMENTIN, KEURUUN KAUPUNGIN JA KEURUULAISTEN JÄRJESTÖJEN PUUHANAISILLE JA –MIEHILLE. JUHLAN JÄRJESTÄMINEN SITEN, ETTÄ TEKEMISESSÄ OVAT MUKANA  ITSE JUHLINNAN KOHTEIDEN LISÄKSI NUOREMMAT KOLMANTEEN JA JOPA NELJÄNTEEN POLVEEN: KUTEN TÄÄLLÄ ALA-ASTEEN OPPILAAT ON JUURI SITÄ PERINTEEN SIIRTOA MITÄ KIINNOSTAVIMMALLA TAVALLA, JOTA ON PERÄÄNKUULUTETTU VIIMEISET VUOSIKYMMENET. VOIN HYVIN KUVITELLA, ETTÄ TÄLLAINEN JUHLA KYLLÄ TAVANOMAISET KOULUPÄIVÄT HAKKAA MENNEN TULLEN, VAIKKA NE OLISIVAT KUINKA  MIELENKIINTOISIA TAHANSA.

AIKA KANTAA VIESTIÄ- TEEMAN ALLA KOKOONNUTAAN TÄNÄÄN YMPÄRI SUOMEN  OSOITTAMAAN KUNNIOITUSTA JA ARVONANTOA SANKARISUKUPOLVELLE; HEILLE, JOTKA ONNEKSI KESKUUDESSAMME VIELÄ VAIKUTTAVAT SEKÄ HEILLE, JOISTA ON JÄLJELLÄ VAIN MUISTOLAATTA RISTISSÄ TAI KUNNIATAULUSSA. SUOMEN TÄYTTÄESSÄ 70 VUOTTA 1987 ERÄÄNÄ KESKEISIMPÄNÄ VALTIOVALLAN PÄÄTÖKSISTÄ KOSKIEN JUHLAVUODEN VIETTOA OLI VETERAANISUKUPOLVEN JÄRJESTÖJEN VALMISTELEMA KANSALLISEN VETERAANIPÄIVÄN MÄÄRÄÄMINEN 27.4, MUISTOKSI SODAN PÄÄTTYMISESTÄ SUOMEN KAMARALLA JA KUNNIANOSOITUKSEKSI VETERAANEILLE.

ME KEURUULAISET VOIMME YLPEYDELLÄ TODETA ”OMAN KYLÄN POJAN”, HAAPAMÄELLÄ SYNTYNEEN KALEVI SORSAN, SILLOISEN PÄÄMINISTERIN OLLEEN ERÄS HANKKEEN VOIMAKKAIMPIA PUOLESTAPUHUJIA. AIKA NÄYTTI MUUTOINKIN KYPSYNEEN POISTAMAAN KAIKKI ESTEET VETERAANISUKUPOLVEN TOIMIEN JA PONNISTELUJEN ARVOSTUKSEN TIELTÄ . KOHOTTAMINEN KANSAKUNNAN IHAILUN JA  KIITOLLISUUDEN JALUSTALLE, MYÖS VALTIOVALLAN KANNANOTTONA OLI TODELLA MERKITTÄVÄÄ JA VAHVISTI SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN SUUNTAA JUURIAAN ARVOSTAVANA SIVISTYSVALTIONA.

TOKI LOTAT JA VETERAANIT OLIVAT OLLEET MERKKIHENKILÖITÄ SIIHENKIN ASTI, JOTENKIN VAIN PIENEMMISSÄ PIIREISSÄ JA VÄHÄELEISEMMIN. KYSEHÄN EI OLE KANNANOTOSTA KETÄÄN VASTAAN EIKÄ VIHAMIELISYYDESTÄ ESIMERKIKSI ENTISIÄ VIHOLLISIA KOHTAAN VAAN ISÄNMAAN ETEEN JA TULEVIEN SUKUPOLVIEN HYVÄKSI TEHDYISTÄ UHRAUKSISTA JA PYYTETTÖMÄSTÄ TYÖSTÄ. ERITYISESTI MAAILMANSOTIEN VETERAANIT NAUTTIVAT SYVÄÄ KUNNIOITUSTA KAUTTA MAAILMAN, MUUTAMA KESKI-EUROOPAN MAA EHKÄ POISLUETTUNA, SOTILAAT JA HEITÄ TUKENEET LOTAT JA MUUT MUKANAOLLEET RINTAMIEN TAKAISISTA HUOLTOTOIMISTA VASTANNEET OLIVAT KANSAKUNTIEN PALVELIJOITA OMAN HENKENSÄ UHALLA JA TIETÄEN, ETTÄ KAIKKI EIVÄT PALAISI RAKKAITTENSA LUO NIILTÄ RETKILTÄ. TÄMÄ TIETOISUUS OLI SYNNYTTÄMÄSSÄ VETERAANISUKUPOLVEN YHTEENKUULUVAISUUTTA ERINOMAISESTI KUVAAVAN LAUSEEN: KAVERIA EI JÄTETÄ!

SIINÄPÄ SANOMAA! VARMAAN SAMAA SISÄLTÖÄ ON PIHLAJAVEDEN ALA- ASTEEN OPETUKSESSA SOPIVISSA KOHDIN: HUOLENPITOA TOISISTA, PIENEMPIEN AUTTAMISTA JA KAIKKIEN YHTEISEN HYVINVOINNIN EDISTÄMISTÄ. TÄMÄN KALTAISESSA  PIENESSÄ KOULUSSA JA RYHMÄSSÄ YHTEISÖLLISYYS VAIKUTTAA OLEVAN ITSESTÄÄN SELVÄÄ, JOKAINEN ON LÄSNÄ OMANA ITSENÄÄN, YKSILÖNÄ, MUTTA RAKENTAMASSA JOUKOSTA TOIMIVAA JA YHTEISESTI SOVITTUUN PÄÄMÄÄRÄÄN HAKEUTUVAA. OPETTAJIEN JA VANHEMPIEN ON YHTEEN HIILEEN PUHALTAEN VAIN  LINJATTAVA TAVOITTEET JA SITOUTETTAVA LAPSET NIIHIN, MINKÄ USKON OLEVAN HELPPOA, KUN JOKAISEN MYÖTÄVAIKUTTAMISEN VARAAN VOIDAAN LASKEA. KUKAAN EI OLE VAARASSA HUKKUA LAUMAAN!

OMALTA KOHDALTANI KANSALLISEN VETERAANIPÄIVÄN VIETOT ALKOIVAT TÄÄLLÄ KEURUULLA PALVELLESSANI PIONEERIVARIKON PÄÄLLIKKÖNÄ, ASUIMME KALETTOMALLA JA TYTTÄREMME KÄVI KALETTOMAN ALA-ASTETTA, PIENTÄ KYLÄKOULUA, JOSSA SIELLÄKIN KOKENEIDEN OPETTAJIEN JOHDOLLA PIENISTÄ IHMISTAIMISTA KYPSYTETTIIN SUURESSA MAAILMASSA PÄRJÄÄVIÄ JA OMAAN OSAAMISEENSA LUOTTAVIA SEKÄ  YHTEISÖLLISESTI AJATTELEVIA NUORIA. KANSALLISET VETERAANIPÄIVÄT OVAT PARHAIMMILLAAN OLLEET KOLMEN MAAMME LAULUN PÄIVIÄ, SOTILASLÄÄNIN KOMENTAJANA HELSINGISSÄ SEUTUKUNNAN KUKIN KAUPUNKI JÄRJESTI OMAN JUHLANSA PERÄPERÄÄ NIIN, ETTÄ KAIKISSA SAATTOI OLLA MUKANA JA TERVEHTIMÄSSÄ LOTTIA JA VETERAANEJA.

ERÄS MIELEENPAINUVIMMISTA TILAISUUKSISTA OLI ERÄS FINLANDIATALON JUHLA, JOSSA OSANI OLI TUODA PUOLUSTUSVOIMIEN TERVEHDYS JUHLAYLEISÖLLE. NOUSTESSANI PUHUJALAVALLE HUOMASIN ETURIVISSÄ KORIAN PIONEERIRYKMENTISSÄ PALVELLEEN PEKKA KASKIAHON. HÄN OLI VARUSVARASTON HOITAJANA, KUN ASTUIN PALVELUKSEEN RYKMENTTIIN KESÄLLÄ 1962. HÄNELLÄ OLI PROTEESI TOISESSA JALASSAAN POLVESTA ALASPÄIN, KOSKA LAPIN SODAN AIKANA HÄN OLI RYHMÄÄ JOHTAESSAAN ASTUNUT SAKSALAISEN HYPPYMIINAN PÄÄLLE JA KUULTUAAN SYTYTTIMEN TOIMINNASTA JOHTUVAN NAPSAHDUKSEN KOMENTANUT MIEHENSÄ SUOJAUTUMAAN JA JÄÄNYT SEISOMAAN MIINAN PÄÄLLE. MIINAN RÄJÄHDETTYÄ SIJASSAAN HÄNEN JALKATERÄNSÄ OLI MURSKAUTUNUT, RYHMÄNSÄ SÄÄSTYNYT TAPPIOILTA JA HÄN ITSE HENGISSÄ. TÄMÄN TARINAN  KERROIN TERVEHDYKSENI OSANA JA OLIN TODELLA ILOINEN, ETTÄ SAATOIN NOSTAA ESILLE VETERAANIEN JUHLASSA SANKARITEON, JOLLAISIA TEIDÄN, ARVOISAT VETERAANIT KESKUUDESSANNE OLI LUKEMATTOMIA. PEKKAA PUHEENI JÄLKEEN TERVEHTIESSÄNI SILMÄKULMAT KOSTUIVAT MEILTÄ MOLEMMILTA.

HÄNKIN OLI SILLOIN NUORI MIES, PARHAISSA VOIMISSAAN, VASTUUSSA JOHTAMASTAAN RYHMÄSTÄ JA TIETOISENA VELVOITTEISTAAN JOUKOLLEEN. SAMANLAINEN VELVOLLISUUDEN TUNTO JA USKOTUISTA TEHTÄVISTÄ TINKIMÄTTÄ HUOLEHTIMINEN OLIVAT KESKEISINÄ VOIMATEKIJÖINÄ, KUN VETERAANIT, SILLOIN NUORET SILOPOSKISET MIEHET TORJUIVAT YLIVOIMAISEN HYÖKKÄÄJÄN ERI RINTAMILLA TALVI-JA JATKOSODAN AIKANA JA SUOMI ITSENÄISYYTENSÄ SÄILYTTÄEN SELVISI SODAN KURIMUKSISTA.

YHTÄLAILLA NUORET KIRKASOTSAISET LOTAT, SOTILASKOTISISARET JA  RINTAMANAISET OLIVAT HEILLÄ TUKENAAN JA TEKIVÄT VELVOLLISUUTENSA KANSAKUNNAN HYVÄKSI. ISÄNI ALOITTI SOTANSA SYKSYLLÄ 1939 23-VUOTIAANA JA ÄITINI SAMAN IKÄISENÄ SOTASAIRAALASSA SAIRAANHOITAJANA. SEURAAVAT VIISI VUOTTA KANSAKUNNAN KOHTALONHETKINÄ KAIKESSA SIINÄ MYLLERRYKSESSÄ MUKANAELÄEN VARMASTI MUOKKASI HEIDÄN KUTEN MUIDENKIN VETERAANISUKUPOLVEN EDUSTAJIEN TUNTOJA JA KATSANTOA TOTEUTTAMAAN PYHÄÄ PERIAATETTA: KAVERIA EI JÄTETÄ, MYÖS SITTEN RAUHAN TULLEN.

YHTEISÖLLISYYDESTÄ ON JUURI NYT ALETTU PUHUA ENTISTÄ PAINOKKAAMMIN, KUN TALOUDESSA MAAILMALLA MENEE HUONOSTI JA KUN TAANTUMASTA SYYLLISIKSI ON KIISTATTA VOITU NIMETÄ NIIDEN IHMISTEN RAJATON AHNEUS JA ITSEKKYYS, JOTKA SUURESSA LÄNNESSÄ OVAT TALOUTTA PÄÄOSIN JOHTANEET. IHMISTEN RAADOLLISUUS INHOTTAVIMMILLAAN ON TULLUT ESIIN JA VIELÄ TAVALLA, JOKA EI ANSAITSE MINKÄÄNLAISTA ANTEEKSIANTOA. SUOMESSA LAINEET LYÖVÄT VAIMEAMMIN, JOSKIN JOITAKIN PUHEENAIHEITA  MEILLÄKIN ON. YHTEINEN ON PALLOMME, YHTEISESTI SIITÄ OLEMME VASTUUSSA, YHTEISIN PONNISTUKSIN ELINKELPOISUUDEN VOIMME TURVATA, VAPAAMATKUSTAJIA TAI ROHMUAJIA EI JOUKOSSA SAISI OLLA.

ARVOISA JUHLAYLEISÖ!

OLEN KOVIN HYVILLÄNI, ETTÄ TÄNÄÄN SAAN OLLA KANSSANNE TÄÄLLÄ VETERAANIPÄIVÄN JUHLASSA, NÄMÄ OVAT AINA VUODEN KOHOKOHTIA. TEIDÄN PIHLAJAVEDEN ALA-ASTEEN OPPILAIDEN MUKANAOLO LUO TILAISUUTEEN JUURI SELLAISEN TULEVAISUUTEEN USKOVAN TUNNELMAN, JOLLAISEN TIEDÄN VETERAANIEN TÄHÄN PÄIVÄÄN MUKAAN TAHTOVAN. SEN LISÄKSI, ETTÄ PALJASTAMME PÄÄMME SANKARIHAUTAUSMAALLA KUNNIOITTAAKSEMME SIELLÄ LEPÄÄVIÄ HALUAMME KASVAVAN NUORISON TIETÄVÄN SUKUNSA JUURET JA MENNEIDEN POLVIEN VAIHEET. NIISTÄ NOUSEE SUOMI ESIKUVANA KANSAKUNTIEN JOUKOSSA ; YHTEISÖLLISENÄ, ITSETIETOISENA JA HISTORIASTAAN SEKÄ KULTTUURISTAAN YLPEÄNÄ.
TOIVOTAN ARVOISILLE VETERAANISUKUPOLVEN EDUSTAJILLE JA KOKO JUHLAYLEISÖLLE PARHAINTA KEVÄTTÄ JA TULEVAA.

Veteraanipäivä Keuruun Pihlajavedellä 27.4.2009

Viimeksi päivitetty 06.04.2010 20:33