Pihlajaveden ala-aste   Keuruu

Pihlajaveden kylä

Pääsivulle

Asari (Asarias) Autio (1874-1920) Suurhiihtäjä Keuruulta
Alku


Keski-Suomen hiihdon historia, Kirsi Rasilainen s. 20-22

Vuosisadan vaihteessa (1800/1900) Keuruu ja Ähtäri olivat Keski-Suomen hiihdon johtavia paikkakuntia. Näistä pitäjistä tulivat vuosisadan alun parhaat hiihtäjät, jotka niittivät mainetta myös maakunnan rajojen ulkopuolella ja olivat luomassa Keski-Suomen hiihtomaineen perustaa.

Keuruulainen Asari Autio oli tiettävästi ensimmäinen keskisuomalainen hiihtäjä, joka edusti Suomea ulkomaisissa kilpailuissa. Hän oli Suomen edustajana Ruotsissa Tukholmassa pidetyissä pohjoismaisissa kisoissa v. 1901; kilpailuja pidettiin myös Pohjoismaiden mestaruuskilpailuina.

Asari saavutti ensimmäisen suuremman voittonsa Vaasassa v. 1899 15 km:llä lyödessään kaikki pohjoismaiset mestarihiihtäjät.

Vaikuttavin osoitus Aution taidoista oli v. 1901 Oulun hiihtojen 30 km, jonka hän voitti tehden huikean "ME-ajan" 1.45.15; silloinen "normaaliaika" samalla matkalla oli reilut kaksi tuntia.

Vuoden 1902 jälkeen hän matkusti Amerikkaan, jonne hänet veti seikkailunhalu ja hyväpalkkainen työ. Dollareita Autio hankki myös hiihtämällä. Vuonna 1907  hänet julistettiin "maailmanmestariksi" Minnesotan osavaltion kilpailuissa, jossa n. 10 km:n matkalle osallistui 23 miestä - maaliin pääsi vain 7.

Asari Autio oli Keski-Suomen menestyksekkäin hiihtäjä vuosisadan vaihteen molemmin puolin, mutta Keuruu kasvatti myös muita hyviä hiihtäjiä. Asarin veljet Herman ja Valde menestyivät myös hyvin Keski-Suomen kilpailuissa.

Lainaus: Keski-Suomen hiihdon historia, Kirsi Rasilainen s. 20-22

 

Asari Autio - Keski-Suomen ensimmäinen mestarihiihtäjä
Kuten kuvasta nähdään sukset olivat 1900-luvun alussa
 pitkät ja sauvojen käsilenkit puuttuivat.
Kuva Keski-Suomen Museon kuva-arkisto

 

Hyvä kysymys:
http://blogit.yleradio1.yle.fi/kyllakansamuistaa/sukset/viikonkysymys


Heikki Klemetti

http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Klemetti

     
Hiihdon historiaa

Keski-Suomen Hiihto ry

Pihtiputaan maakuntaviesti 2007


Aisapuu

   Tapahtumakalenteri    

Keuruun kaupunki

Keuruun koulut