PIHLAJAVEDEN KOTISEUTUYHDISTYS RY


Pihlajaveden Kotiseutuyhdistys, joka perustettiin v. 1954, toimii käsittäen koko entisen Pihlajaveden kunnan alueen. Sen pääasiallisena tarkoituksena on vaalia arvokasta kotiseutuperinnettä, lisätä ja siirtää kotiseututietoutta tuleville polville, kerätä ja tallentaa monipuolista materiaalia eri aikakausilta jne.

Tätä tarkoitusta varten palvelee ansiokkaasti Kotiseutuyhdistyksen hoitama Kotiseutumuseo, joka perustettiin Veikko Kaijanmäen aloitteesta ent. Kirkonkylän kansakoululle 1976. Kunnassa myönnyttiin asialle sillä edellytyksellä, että hanke toteutetaan paikkakuntalaisten voimin omatoimisesti.Veikko Kaijanmäki antoi asiaan huomattavan panoksensa, mutta innokkaita talkoomiehiä ja -naisia on riittänyt kiitettävästi tänäkin päivänä, sillä pihlajaveteläiset arvostavat kotiseutuaan mitä suuremmassa määrin. Pihapiiristä löytyy useita museolle siirrettyjä rakennuksia, mm. ent. Leppälän talon tuulimylly, joka sirreettiin talkoovoimin vanhaltakirkolta, Sällin opeintokerhon museoaitta, Hannu Kanervan kotiseutumuseon kokoelmat, Herman Männistön, kotiseutumuseon innokkaan alullepanijan, museoaitta kokoelmineen, Kaijanahon paja, v. 1992 kokonaisena siirretty lainajyvämakasiini ym. Jokaisella rakennuksella on värikäs historiansa. Lisää rakennuksia on luvassa. Suurin osa esineistä on luetteloitu ja kuvattu Keski-Suomen Maakuntamuseon valvonnassa. Palkkaukseen on saatu apua Museovirastolta. Ensi kesän, 1997, avustus käytetään valokuvien luettelointiin.

Kotiseutuyhdistyksen "siipien suojassa" toimii ansiokas kyläjulkaisupiiri, joka kansalaisopistolta saadun ohjaajan johdolla toimittaa "Aisapuu"-nimistä kylälehteä. Lehtipiiri aloitti syksyllä 1991. Se julkaisee neljä lehteä vuodessa. Siitä on muodostunut todellinen kotiseututietouden tallentaja ja välittäjä niin menneiden aikojen kuin myös nykyisen elämänmenon kuvaajana. Kyläläisten runsas tuki innostaa jatkamaan työtä edelleen.

Kotiseutuyhdistyksen toimintaan kuuluvat myös jokakesäiset kotiseutujuhlat yhdessä Sotaveteraanien kanssa, erilaiset talkoot museon kohennukseksi, vanhojen työtapojen esittely mm. Veturipuistossa jne.

Kuluvan talven, 1996-97, mittavin hanke on ollut talkoovoimin tehty, upea 7-hankainen kirkkovene, jonka juhlallinen vesillelasku tapahtuu toukokuussa.

Kotiseutuyhdistyksen toimintaa on aina jouduttu pyörittämään pienin resurssein ja vaatimattomin varoin, mutta aidon, pyyteettömän kotiseuturakkauden hengessä, tehty työ on antanut kaunista satoa. Monia paikkakunnalla vaikuttaneita henkilöitä olisi mainittava kiitoksella: Ensinnäkin koko museoaatteen "isä", Herman Männistö, rov. Martti Kantele, op. Katri Mäenpää, Reino Niinimäki, Yrjö Koivuranta, Lauri Reunanen, Vieno Kallio, Aino Korja, Paavo Ilonen sekä Veikko ja Hilma Kaijanmäki ym.

 

Nykyisin Kotiseutuyhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana toimii Tarmo Lepikko, sihteerinä ja museonhoitajana Liisa Alakolehma.


Leila Lepikko